Varför hampa?

Till och börja med så är den absolut vanligaste textilfibern bomull och den står för nära hälften av världens textilproduktion. Tillverkning av bomull kräver extremt mycket vatten och kemikalier. För att få fram 1 kg bomull krävs i genomsnitt 9000 liter vatten. Mängder med bekämpningsmedel används för att dra ner på skadedjur och ogräs medans gödningsmedel används för att få fram mer bomull på samma odlingsyta. Detta förstör i sin tur vårt naturliga kretslopp och påverkar ekosystemets viktiga funktioner.

Här ser ni ett exempel på klimatpåverkan i siffror.


Visst är det skrämmande siffror? 

En av världens mest snabbväxande grödor är hampa. Denna fantastiska växt behöver ytterst lite vatten och odlas helt utan bekämpningsmedel. Den ger mycket större skörd per odlingsyta än bomull och kan odlas på samma fält år efter år utan att urlaka jorden. 

Hampa behöver upp till fyra gånger mindre vatten än bomull för att producera samma mängd tyg och är dessutom en av världens starkaste naturfibrer! Det är faktiskt så att hampa tillför jorden sina egna näringsämnen, vilket gör den idealisk som jordförbättringsgröda!

Fördelar med hampa i kläder?
• Stora miljöfördelar (lägre vattenförbrukning och giftfri odling)
• Slitstark material som håller passformen länge.
• Anti-bakteriella egenskaper.
• Materialet låter din hud andas fritt.